Russian food

12277207_10205136524159391_1605449479_nI think Russian food is very delicious. Even though Polish and Russian cuisine has some similarities like: голубцы (meat with rice in cabbage), холодец (meat jelly), apple pie, cheesecake, you can always find something surprising and different.

1. Солянка- Mmmm this soup is incredible- spicy, sour and full of meat. They serve it with olives (more fancy version with capary), lemon and sour cream. This person who devised recipe with lemon in this soup was BRILIANT! Taste is amazing, and helps with recovering during hangover (that’s what I’ve heard^^)
2. Борщ- beetroot soup. We have it, BUT quite different. Polish barszcz is like a clean broth without any meat or vegies. In Russia after dinner consisted of Борщ you will be full. This soup is very filling and tasty.
3. Блины- pancaces. I do not see any difference between Russian and Polish one. Howeaver they are more popular in Russia.
4. Пельмени- small dumplings filled with meat. Served with broth and cream/ mayonnaise or separately. Sometimes baked with cream, cheese and mushrooms.
5. Зефир- Sweets light as a cloud. Looks like meringue but taste totaly different.
6. Cгющeнка- condensed milk is much more popular in Russia than Poland. Served with pancakes, cookies, ice-creams, yoghurts, cottage cheese, deserts, or just simple with tea or coffee instead of milk and sugar (I strongly recommend sponge finger, or French pastry filled with long-cooked zgiushcionka, DELICIOUS <3).
7. Сырники- fried cheese cakes. Great option for a sweet breakfast. White cheese (cottage cheese), eggs, a little bit of sugar and flour. Fry on a pan and serve with fat russian cream (at least 20%) and Згющонка. You can make it in a low fat option and serve with a joghurt and fruits…. Hmm nooo I prefer traditional one, just from time to time for Sunday breakfast.
8. Dairy- I strongly recommend try all of kefir-кефир, ржанка, алёнка, творог- curd cheese, сметана- cream… Everything what you can find in a diary department is very good and healthy. If you do not know what is it just buy and try. You will not regret.
Bon appetit! Приятного аппетита!


 

Rosyjskie jedzenie jest przepyszne. Wprawdzie wiele potraw jest takich samych jak np: голубцы/ gołąbki, холодец/ mięsna galaretka, szarlotka czy sernik.
Oczywiście zawsze można znaleźć coś lokalnego, pysznego i różniącego się od Polski.

1. Солянка- Mmmm ta zupa jest niesamowita. Pikantna, kwaśna i pełna mięsa. Serwowana z oliwkami (lub w nowocześniejszej wersji z kaparami), cytryną i kwaśną śmietaną. Człowiek który dodał cytrynę do zupy był geniuszem! Smak jest niesamowity i jak powiadają legendy niesamowicie pomaga na kaca.
2. Борщ-Barszcz. Wiem mamo, że u nas też jest… ale ten polski nie jest taki dobry jak rosyjski. Rosyjski barszcz jest bardzo sycący i może być traktowany jako samodzielne danie.
3. Блины- naleśniki. Nie widzę żadnej rożnicy pomiędzy rosyjskimi a polskimi naleśnikami, poza tym że w Rosji są bardziej popularne.
4. Пельмени- malutkie i soczyste pierożki (podone bardziej do uszek) wypełnione mięsem i cebulą. W smaku zupełnie inne niż nasze Polskie, ponieważ farsz robiony jest z surowego mięsa. Serwowanie w bulionie ze śmietaną/ majonezem lub oddzielnie z masłem. Mogą być również zapieczone z serem I śmietaną.
5. Зефир- Zefir- deser lekki jak chmurka. Wyglądem przypominający beze- w smaku i konsystencji zupełnie inny i zaskakujący.
6. Сгющeнка- Zgjiuścionka- mleko kondensowane. Zdecydowanie bardziej popularne niż u nas w Polsce. Podawane do naleśników, w ciastkach, lodach, jogurtach, twarogach, deserach, lub prosto do herbaty zamiast mleka i cukru (polecam biszkoptową rurkę, lub ciastka francuskie napełnione długo gotowaną zgjuścionką PYCHOTA ❤ ^^).
7. Сырники- syrniki. Genialna opcja na słodkie śniadanie. Twaróg, jajko, cukier (osobiście praktycznie nie dodaje a wybieram słodkie dodatki albo owoce), odrobina mąki do ciasta i obtoczenia na koniec. Smażymy na patelni i serwujemy z tłustą kwaśną śmietana (najlepiej 25%) i zgjuścionką. Można zrobić opcje dietetyczną z jogutem i owocami… chociaż nieee, ja tam wolę opcją tradycyjną. Od czasu do czasu na niedzielne śniadanie można sobie pozwolić.
8. Nabiał. Zdecydowanie większy asortyment niż u nas. Zaczynając od dobrze nam znanego twarogu творог i tłuściejszych kwaśnych śmietan сметана (od 20% do 35%) кефир-kefir w wyborze 1,5% i 3,2% tłuszczu, ржанка- rżanka: tłusty napój z kulturami bakteri, jak kefir ale bardziej kremowy i mniej kwaśny , алёнка- słodki, bardzo tłusty serek topiony na np. kanapkę.
Приятного аппетита! Smacznego!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s